Descripció recorregut Montcalrun

DESCRIPCIÓ MONTCALRUN 2018

La cursa de muntanya de Maià de Montcal ens farà pujar fins al l’emblemàtic cim de la Mare de Déu del Mont, mirador privilegiat de la Garrotxa, del Pla de l’Estany i de l’alt Empordà, des d’on divisarem des del cims dels pirineus fins les planes de l’Empordà i del Pla de l’Estany. També ens farà conèixer els senders que travessen la muntanya de guix del Montcal, que dona nom al poble de Maià de Montcal. Seran 25 de quilòmetres d’Alta Garrotxa en estat pur amb 1100 metres de desnivell positiu.

La cursa té una primera part ràpida a on descobrirem l’entorn agrícola de Maià mentre començarem a guanyar alçada cap al conjunt arquitectònic bé cultural d’interès local del Noguer del Segueró. Des d’aquesta impressionant casa pairal començarem un dur ascens que ens portarà al cim de la Mare de Déu del Mont. El corriol de pujada ens durà a l’Anunciació de Falgars, amb la seva Font de Falgars. A partir d’aquí anirem guanyant metres tot gaudint de les vistes del Massís del Canigó a la nostra dreta.

Un cop haguem agafat aire i haguem escrutat les vistes que ens ofereix la Mare de Déu del Mont començarem un llarg i tècnic descens que no deixarà indiferent a ningú. Ens llançarem cap a la cara nord fins al coll de Joncanat, des d’on retornarem cap al Pla de Solls per l’impressionant pas del Llop.

Un cop al Santuari de Sous resseguirem els cingles de Rocapastora, passant pel Corral de l’Abat i per l’antiga masia de Roca. Finalment encararem el tram final de la baixada per l’antic corriol que unia les cases de Falgars amb les de Ca n’Oliveres i que hem recuperat de l’oblit. Aquest tram nou de camí ens farà divertir d’allò més als amants dels descensos per les seves zones ràpides i revirades.
Ja en el pla travessarem la Guixera de Ca n’Oliveres i des de el coll de la Serra ens endinsarem a la Serra del Montcal, per l’antic camí de carro de Ca n’Oms de Beuda també recuperat per l’ocasió, on ràpidament quedarem envoltats de la verdor dels boscos d’alzines i roures. Aquesta gran muntanya que és el Montcal ha estat explotada des de l’edat mitjana per tal d’extreure’n el guix tan utilitzat per aïllar les parets de les edificacions.

El retorn al poble de Maià de Montcal el farem des de la masia de Ca l’Hospital, fent una entrada pels carrerons del nucli antic de Maià molt desconegut per la majoria de gent. Serà un quilòmetre i mig totalment planer on qui encara tingui forces podrà intentar guanyar alguna posició.
Pels que no us atreviu amb el circuit sencer hi haurà un desviament just abans de l’Anunciació de Falgars. Aquest ens permetrà estalviar-nos els 10 quilòmetres més durs de la Mare de Déu del Mont, havent pogut gaudir d’una tercera part de la pujada i de la part de la baixada més ràpida i divertida. D’aquesta maner la cursa curta quedarà en 15 quilòmetres i 550 metres de desnivell positiu.

Feu un comentari